EIC Univerzum Minerva Maribor prireja, v soorganizatorstvu z Osnovno šolo Dušana Flisa Hoče, 4. državno prvenstvo v hitrem branju HiBra. Najhitrejši bralci, ki berejo več kot 20 krat hitreje od povprečnih bralcev, se bodo zbrali v soboto, 13. januarja 2018, ob 10.00 uri, na Osnovni šoli Dušana Flisa Hoče. Bodite točni, ker najhitrejši bralci preberejo tudi preko 5000 besed na minuto. 

Hitro branje postaja popularna tekmovalna veščina v Sloveniji in prinaša v tekmovalni prostor svežino, saj tekmovalci uporabljajo zgolj znanje branja, ki je v današnjem hitrem tempu nuja. Tekmovalci se bodo pomerili v branju in razumevanju 3 člankov, ki so tematsko različni in primerni za vsako posamezno starostno skupino. Rezultat branja je zmnožek hitrosti branja in razumevanja prebranega. Šteje le rezultat, kjer tekmovalec dokaže, da je razumel vsaj 60 % prebranega.

Tekmovanje je komplementarno tekmovanju Svetovne organizacije miselnih športov, v sklopu katere potekajo svetovna prvenstva v hitremu branju in tekmovanja v pomnjenju ter slovensko državno prvenstvo v pomnjenju memoriada®. Namen tekmovanja v hitrem branju je izboljšati bralno pismenost, širiti slovensko bralno kulturo in omogočiti posameznikom in posameznicam, da preko tovrstnih tekmovanj razvijajo ter preverjajo usvojene veščine. Šolskih oz. regijskih tekmovanj, ki so potekala 14.12.2017 na šolah, ki so vključene v mrežo MemoŠOL in so brezplačna za šole in udeležence, se je to leto udeležilo 198 tekmovalk ter tekmovalcev in so že na predtekmovanju dosegali boljše rezultate kot v preteklem letu. Na državno prvenstvo se je uspelo uvrstiti 64 tekmovalcem, iz 16 osnovnih ter srednjih šol, iz kar 6 slovenskih regij. Državno prvenstvo v hitrem branju HiBra bo potekalo to soboto, 13.01.2018, na Osnovni šoli Dušana Flisa Hoče.

»Letošnje tekmovanje bo za bralce in gledalce prava poslastica, saj smo bili že na predtekmovanjih priča neverjetnim bralnim hitrostim. Kar 12 juniorjem in 6 otrokom je uspelo brati s hitrostjo preko 1000 besed na minuto in s tem brati cca. 4 x hitreje kot je povprečno branje odraslega bralca. Absolutni zmagovalec šolskega tekmovanja pa je bral s hitrostjo kar 5265 prebranih besed na minuto. Veselimo se novih tekmovalnih izzivov in upamo na nove državne rekorde, saj je to dokaz, da tehnike hitrega branja, ki jih že vrsto let prenašamo zares delujejo," je v imenu organizatorjev dejala direktorica Univerzum Minerva® mag. Vanja Jus, arbiter Svetovne organizacije miselnih športov.

Za dodatne informacije smo vam z veseljem na voljo preko elektronske pošte Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali telefonske številke: 031 854 088 (Vanja).

Vljudno vabljeni, da v živo doživite hitro branje.

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..