Memoriada 10

Izobraževalno-razvojni zavod Univerzum Minerva je v soboto 2. Julija 2010 izvedel odprto državno prvenstvo v pomnjenju Memoriada 2010. Udeležba na državnem prvenstvu je namenjena vsem, ki želijo preizkusiti svoj spomin, ne glede na starost ali izobrazbo.

Tekmovalne discipline so zasnovane tako, da se merijo le spominske sposobnosti tekmovalce v posameznih starostnih skupinah. Tekmovalo se je v desetih disciplinah
(pomnjenje binarnih števil, naključnih števil, datumov zgodovine in prihodnosti, obrazov in imen, naključnih besed, abstraktnih slik, kart, govorjenih števil, polurnih števil in hitrostnih kart) po pravilih Svetovne organizacije miselnih športov.

Vsi tekmovalci so prejeli praktične nagrade in priznanja za udeležbo na državnem prvenstvu, prvi trije skupno uvrščeni tekmovalci iz Slovenije pa so prejeli denarno nagrado ter pridobili možnost udeležbe na svetovnem tekmovanje v pomnjenju. To je potekalo na Kitajskem med 21. in 27. avgustom. Novega svetovnega prvaka in zmagovalce posameznih disciplin čakajo denarne nagrade v vrednosti 92.000 ameriških dolarjev.

Prvo mesto v skupnem seštevku in s tem prestižni naslov državne prvakinje v pomnjenju je osvojila študentka Medicinske fakultete Univerze v Mariboru Alja Gričar.

Drugo mesto je osvojil mag. Peter Cokan, tretje mesto je zasedla Petra Vogrinec. Novi državni rekordi so bili postavljeni v disciplinah Govorjena števila s strani mag. Petra Cokan, ki je izboljšal rekord za 8 številk, v disciplini Naključne besede, ki ga je postavil Marko Korenjak, ki si je zapomnil 10 besed več kot je bil lanski rekord, in v disciplini Obrazi in imena je Alja Gričar izboljšala rezultat za 20 zapomnjenih imen.

»Letos tekmujem drugič. Rada bi pohvalila organizatorje, saj je bilo tokratno tekmovanje še na višji ravni kot prejšnje leto z izjemno organizacijo in sodniki in sem res vesela, da je to zanimivo tekmovanje postalo tudi v Sloveniji tradicionalno. Z veseljem se ga bom udeležila tudi drugo leto, saj tako preizkušam samo sebe in svoje meje. Zaradi obveznosti letos nisem imela časa za predpripravo, zato sem toliko bolj presenečena nad končnim izidom. Najbolj uživam v disciplinah Imena in obrazi
ter Abstraktne slike. Takšne »sposobnosti« mi pomagajo tudi pri študiju.« je povedala državna prvakinja Alja Gričar.

memoriada 2010

 Slika: mag. Peter
Cokan (2. mesto), zmagovalka Alja Gričar, Petra Vogrinec (3. mesto)

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..