Pogosta vprašanja

zakaj

Zakaj državno prvenstvo v pomnjenju?

Ker želimo odkriti ljudi, ki so si v čim krajšem možnem času sposobni zapomniti čim večje število informacij.

Ker želimo pokazati, da z nekaj vaje vsak lahko izboljša svoj spomin.

Želimo doseči, da bi se ljudje začeli zavedati, da je treba uporabljati čim več možganov, saj na ta način krepimo tudi celo telo.

Prijavnina?

Prijavnina na državno tekmovanje znaša 10€, šolska tekmovanja in tekmovanja za seniorje so za udeležence brezplačna.

Kako bo potekalo tekmovanje, kako boste določili zmagovalca?

Najprej bodo organizirana predtekmovanja t.i.šolska tekmovanja, ki bodo potekala po slovenskih izobraževalnih institucijah (t.j. šolah vključenih v projekt MemoŠOLA) ter organizacijah, ki delajo s seniorji (t.j. organizacijah vključnih v projekt SeniorMEMO). Nato bo sledilo državno tekmovanje, kamor se bodo uvrstili najboljši tekmovalci iz posameznih predtekmovanj.

Na predtekmovanjih lahko osvoji bronasto priznanje do 1/3 tekmovalcev iz posamezne tekmovalne skupine. Bronasto priznanje lahko dodatno prejmejo še vsi tekmovalci, ki so po svojih dosežkih v zgornji 1/5 vseh tekmovalcev v državi.
Vsi tekmovalci, ki sodelujejo na državnem tekmovanju, prejmejo srebrno priznanje. Najboljši tekmovalci na državnem tekmovanju
osvojijo zlato priznanje. Število podeljenih zlatih priznanj je odvisno od števila udeležencev predtekmovanja v posamezni tekmovalni skupini, in sicer:
a. Pri 50 tekmovalcih na šolskem oz. seniorskem tekmovanju se podelita 2 zlati priznanji,od 475 do 499 tekmovalcev na šolskem tekmovanju se podeli največ 19 zlatih priznanj, med 50 in 475 tekmovalcev na šolskem tekmovanju se podeli na vsakih 25 tekmovalcev eno zlato priznanje.
b. Pri 500 tekmovalcih na šolskem tekmovanju oz. seniorskem se podeli 20 zlatih priznanj, pri 5000 ali več tekmovalcih na šolskem tekmovanju se podeli največ 65 zlatih priznanj, med 500 in 5000 tekmovalcev na šolskem tekmovanju se podeli na vsakih 100 tekmovalcev eno zlato priznanje.
c. Tekmovalec lahko za uspeh na državnem tekmovanju osvoji prvo, drugo ali tretjo nagrado. O dodelitvi nagrade odloča državna tekmovalnakomisija.

Kakšne naloge čakajo tekmovalce?

Tekmovalci se bodo pomerili v različnih disciplinah, kjer si bodo morali zapomniti imena in obraze, binarna števila, datume, karte ter naključne besede. Za posamezno disciplino bodo imeli na voljo 10 do 15 minut časa, da si podatke zapomnijo. Nato sledi faza spominjanja, ki traja enkrat dlje kot faza pomnjenja. Podane informacije morajo biti točne, saj vsaka napaka pomeni odbitek točk. Na koncu pa lahko 1 sama točka odloča o zmagovalcu.

Primer: pri disciplini Imena in obrazi si morajo tekmovalci zapomniti 110 barvnih fotografij ljudi z imeni in priimki. V fazi spominjanja ponovno dobijo pole z obrazi ljudi, ki jim morajo pravilno pripisati ime in priimek. Če se pri črkovanju zmotijo ali napišejo napačno ime, se odbije točka.

Obstaja podobno tekmovanje še kje drugje v svetu ali Sloveniji?

V Sloveniji je Izobraževalno razvojni zavod Univerzum Minerva prvi uvedel tekmovanja v pomnjenju. Vsa tekmovanja se izvajajo pod okriljem Svetovnega sveta miselnih športov (WMSC), ki je tudi organizator svetovnih prvenstev. Državna in regionalna tekmovanja potekajo tudi v Veliki Britaniji, Nemčiji, Franciji, ZDA, na Poljskem, v Avstraliji, Južni Ameriki, na Kitajskem in v Indiji.

Koliko časa bo trajalo tekmovanje?

Tekmovanje bo potekalo 1 dan. Začelo se bo ob 9.00 zjutraj z eno izmed izbranih disciplin ter se predvidoma zaključilo okoli 15.00 ure popoldan, ko bomo razglasili zmagovalca tekmovanja. Med posameznimi disciplinami bo premor za osvežitev in okrepčilo.

Kaj če bo prijavljenih zelo veliko tekmovalcev?

Nič hudega, ravno nasprotno, veseli bomo, saj bo to dokaz, da smo Slovence uspeli prepričati, da začnejo krepiti možgane.

Se lahko prijavijo mladoletne osebe?

Da, če jim to pisno dovolijo starši ali zakonski skrbniki. Univerzum Minerva bo organizirala tekmovanja za otroke in mladino ter za odrasle, ki bodo potekala ločeno. Za vse veljajo enaka pravila, s to razliko, da se mladoletni tekmovalci ne morejo udeležiti svetovnega tekmovanja. Prav tako pa bodo za svoj trud nagrajeni.

Se lahko prijavim pod psevdonimom?

Lahko tekmujete pod psevdonimom, vendar morate na prijavnici izpolniti tudi vse ostale osebne podatke.

Boste seznam sodelujočih objavili?

Da. Seznam bo objavljen na spletni strani www.memoriada.eu. Tekmovalci se ob prijavi obvežejo, da bodo sodelovali pri promociji Državnega prvenstva v pomnjenju in s podpisom izjave dovolijo objavo svojih imen, slik, posnetkov itd. za potrebe promocije.

Ali je pogoj za sodelovanje določena izobrazba?

Ne. Tekmovanje ni namenjeno preverjanju znanja ali razgledanosti tekmovalcev, temelji zgolj na sposobnosti tekmovalcev, da si v čim krajšem času pravilno zapomnijo določene informacije.

Kako lahko povečam svojo verjetnost za zmago?

Preberite čim več literature na temo izboljšanje spomina. Univerzum Minerva bo tudi organizirala delavnice Memory trener, kjer vam bodo predstavljeni številni triki in metode za hitrejše in lažje pomnjenje večjih količin podatkov.

Za vsa vprašanja smo dosegljivi tudi na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ter na telefonskih številkah 051 244 399 in 059 05 55 75.

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..